mandag 23. januar 2012

Holder terningkast som mål?

Har dere lagt merke til at enkelte navn blir skrevet feil? Når vi ferdes i Harstad eller hvor som helst pleier jeg lese logoen på enkelte firmabiler og forundre meg over hvorfor ting er skrevet som de er. Det samme opplevde jeg kort tid etter at vi hadde landet på Sola ved Stavanger på torsdag. Vi hadde leid bil, hos Avis som vanlig. Dette er ikke første gangen vi leide bil i det firmaet. Da vi var i Danmark i sommer, brukte vi Avis, og også da vi var i bryllupet til lille Magda og Juozas. To ganger har vi leid bil i Trondheim – Avis her også. Det er alltid en årsak til at man holder seg til samme firma, ikke sant. Man er fornøyd. I den frie handleverden kan kjøper endre handelspartner. Det er et signal når man endrer. Vi har holdt oss til Avis.
Så da vi skulle være fire dager i Stavanger var det naturlig å forhåndsbestille en Avis-bil fra Sola lufthavn. Det startet på terningkast 6 og det holdt seg på terningskast 6 mens vi gikk over til det iskalde parkeringshuset til vår leiebil som skulle stå i rad fire eller fem. Mens vi gikk der og lette – ingen biler med det nummeret, ingen biler med oppgitt merke og ingen biler som svarte når vi trykket på nøkkelen – sank terningskastet til 5. Mens vi ringte til Aviskontoret derfra, ble jeg kaldere og kaldere mens vi ble satt over fra den ene til den andre. Da vi endelig kom fram til Rett Person, var det blitt terningkast 4. Etter en stund fant Rett Person ut at Noen hadde parkert bilen et annet sted. Mens Rett Person prøvde å få tak i Noen, var det blitt terningkast 3. Til slutt meldte Rett Person at Noen skulle komme og vise oss hvor bilen var. Vi ventet. Til slutt kom Noen. Noen snakket et språk ingen av oss fire forsto, men kroppsspråk er universalt, så vi skjønte at vi skulle følge etter ham og slet oss gjennom det iskalde parkeringshuset og ut på en enda mer forblåst og iskald utendørs parkeringsplass på gateplanet. Endelig, tenkte jeg og beholdt terningkastet i hodet helt til Noen veivet utover parkeringsplassen og pekte på en snøhaug lang der borte i enden av parkeringsplassen. Dermed forsvant Noen, og vi begynte å slite oss i retning snøhaugen. Under den fant vi en bil. Nå var det blitt terningkast 2. Ja, ja, tenkte jeg, terningkast 2 er bedre enn terningkast 0. Det holdt helt til vi hadde fått vekk såpass mye snø at vi så at dette slett ikke var den bilstørrelsen vi hadde bestilt. Vi var fire personer med bagasje, og dette var en bil for kun en person som hadde barbermaskin med seg. Terningkast 1. Før jeg, iskald og forfrossen, hadde kommet meg inn i bilen, var terningskastet blitt 0, og etter hvert som vi hadde fått stablet oss inn og plassert kofferter og ryggsekker på fangene her og der, raste terningkastene nedover. Den stoppet på -7. Hvorfor vi ikke gikk inn og klaget? Vi gidda ikke. Forfrosne som vi var hadde vi kommet i hus på et vis. Klage skal vi gjøre til Avis sentralt – hvis vi gidder da. For senere, når vi var kommet inn til Stavanger og hadde fått lempet inn pargaset på Thons maritime og det bare var oss fire igjen i bilen, da var det akkurat passelig plass.
Tilbake tilbegynnelsen. Avis Sola har tydelig skrevet navnet feil. Enten skal det være Avvis eller Av-vis, eller når jeg tenker på den snøhaugen vi fant: Av-is.

Nå starter terningen på ny frisk. Jeg har vanligvis i mitt forhold til mennesker og hva som helst terningkast 6 som utgangspunkt. Så også da vi sjekket inn på Thons maritime. Rommet vi fikk var flott, var ok. Et rom for folk med allergi, men da vi så dusjen, ble vi litt betenkt. For å få dusje måtte man klatre opp i et svært badekart med høy kant. Ok at pappa og jeg kunne klare å dusje der, men mamma som allerede hadde brukket en arm ved å klatre, så ulikt på å klatre opp i der for å dusje. Her skulle man tru at terningkastet sank, men nei. Tvert om. Det ble terningkast 7, for plutselig hadde husøkonomen flyttet oss over på et stort allergirom med stor og rommelig dusj på gulvplan. Terningkast 7 holdt seg for hele tida vi bodde på det hotellet.

Dagen etter hadde det slutta og snø. Det ble mildt og regn, og vi tok vår lille og snertne bil i lommeformat og suste utover Jæren. Hva vi skulle der? Svar: Fordi pappa sa at Jæren er Jæren, og den må alle se. Derfor suste vi utover dit. Og senere suste vi ned til det åpne havet for å se på de som surfet på de store bølgene. Hvorfor det? Svar: Fordi pappa sa at her var havet åpent. Langt om lenge kjente de andre også at de var sultne og det var tid for å spise. I den snerte lille lommeformatbilen suste vi tilbake i retning Stavanger og til IKEA. Hvorfor det? Svar: Fordi pappa sa at her hadde de kjøttboller til middag og det likte jeg. Jeg kan absolutt ikke huske at jeg ble spurt. For så vidt ikke noen andre heller. Hvorfor ingen opponerte? Svar: Det var pappa som kjørte. Terningkast 6 til pappa.

Det drysser med terningkaster. Marsha er en ivrig fotograf, og gjennom hennes fotograføyne så jeg ting jeg ellers ikke ville lagt spesielt merke til. Terningkast 6. Stavanger er en vakker by. Terningkast 6. Ingen av oss andre nevnt slaget i Hafsfjord. Vi tide klokelig. Terningkast 6 til oss.

Siden terningkastene, når jeg ser bort fra Av-is, er så høye, trekker jeg her ikke inn det evige maset om at Norge ble samlet til ett rike ved slaget i Hafsfjord ca 872. Heller ikke stiller jeg non spørsmål om geografisk utbredelse av det Norge som ble samlet. Terningkast 6 til meg for diplomati.

Hva vi gjorde i Stavanger? Svar: Fortsettelse følger.

domantrener

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar