mandag 11. januar 2016

Banan = null sjølkontroll

Da sitter vi igjen og venter. Denne gangen på venterommet til Family Hope i Svendborg. Vi er her for å hente Solisten og ta den med oss til Fredensborg. Der skal vi kombinere et opphold på ABM-senteret med Solisten.

Vi kom hit fredag. Turen fra Evenes gikk på skinner. Vi kom til Kastrup, fikk leiebilen og la i vei mot Fyn. Jeg satt og gledet meg til Storebelt og den lange brua. Det er noe særegent ved å suse til lands oppå vann, for den brua er ikke så høg, og deler føler jeg er slik at vi flyter i vei på vannflaten. Men magen krevde sitt før vi kom dit, så vi stoppet for å spise på samme sted som i august. Da var det godt og varmt. Vi satte oss ute, husker jeg, og bestilte – og ble overfalt av en enorm insektsverm.  Det var den gangen Anka var med, og hun mente det kom av at det lå så mye søppel slengt rundt om.  Jeg husker noen andre kom og satte seg, men de rømte uten å bestille. Men da vi kom til brua, var det mørkt og ruskevær.

Fredag kveld, etter å ha sjekket inn her på Svendborg Hotel, satte vi oss i baren og pustet ut. Jeg antar det er det man gjør i barer. Hvorfor går folk ellers der. Lørdag kjørte vi til Odense for å besøke Gitte, Lis og Peter. Hver gang vi er her, treffes vi. Enten kommer de hit til Svendborg, eller vi kjører til Odense. Lis er det man i tidligere tider ville ha kaldt en heks. Hun holder på med litt av hvert.  Mamma er en liten heks på søken etter ny kunnskap. Hun og Lis pleier stikke nesene sammen. Denne gangen fortalte Lis om en svamp de brukte, en slags sopp. Den lignet litt, men bare litt, på den soppen vi hadde i mange år. I sin tid fikk vi den av Gun på Lilleskånland, og vi ga den videre etter hvert som den kalvet, delte seg. Den skulle ligge i melk og jobbe der. Så skulle man sile av melken som nå lignet yoghurt. Jeg husker Sigbjørn og Emma Margret nektet å drikke dette. Jeg også så godt jeg kunne, men jeg tror ikke jeg ble forstått da. Uansett viste det seg i ettertid at ingen av oss slapp unna soppen, for hertingene brukte den i all stillhet i brøddeig, supper og overalt hvor de kunne lure den i. Men det visste ikke avkommet da. Denne nye soppen skal ligge i vann og danner klar væske. Nå blir det nok en ny runde med at ting havner i mat. Der havner fra før tørkede bjørkeblad, løvetann…

Faktisk har vi seks i disse to familiene så mye til felles, og da ikke bare hjerneskade, Peter, pappa og jeg leser mye, og som det pleier stå. Tida flyr mens vi snakker om felles leseropplevelser og den virkelighet disse leseropplevelsene bygger på. Jeg liker egentlig ikke uttrykket tida flyr. Det er dekkende, men velbrukt og signaliserer derfor ikke dette med at tida går fort. Når tida går fort, opplever man at man tror det er gått et kvarter, og så viser det seg at det har gått to timer. Gitte, Lis og mamma jobber med sine hekserier. Kanskje kommer disse tre fra Odense til oss til sommeren.
Det er merkelig hvordan enkelte personer og hendinger setter spor langt videre enn akkurat da ting skjedde. Da vi spiste frokost i dag – dere vet, jeg er en hund etter bananer og kunne omså spise godt av et båtlass – ja, så lå det jo bananer på frokostbuffeen. Supert, tenkte jeg og hadde strategien klar. Den er enkel og slik: jeg spiser ikke noe til frokost, henter meg først en banan, så en til, og satser på at siden jeg stakkar ikke har spist, må jeg få bananer så jeg i alle fall har litt i magen når dagen starter. Slik er min strategi, og saken er at hertingene vet det, og jeg vet at de vet – og de vet at jeg vet at de vet. Følgelig smeller det gjerne ganske raskt når jeg er på vei til banan to. Da pleier jeg å satse på at de ikke vil ha noe bråk på et offentlig sted og følgelig er mer ettergivende. Det er min strategi, og jeg vet at de vet det. Da er vi kommet derhen i prosessen at en av hertingene kan si: prøv deg ikke med samvirkelaget eller 17 mai i Boltås. Bak de to meldingene ligger det meget klare beskjeder, og for å forstå dem måman litt tilbake i tid – en av de skjellsettende hendinger.

Den første, Samvirkelaget, viser til en episode på en butikk vi handlet på da vi var små. Gotteriene var som vanlig ved kassa, og der pleide unger stå på for å få noe. De antok rimelig nok at moren, for det var oftest moren, ikke ville ha bråk her og sa – ja, du får nå, men ikke neste gang. Men neste gang skjedde det samme. Sigbjørn og jeg pleide ikke få gotterier ved kassa uansett, men så sa en av de andre ungene til Sigbjørn at han måtte skrike høyt for å få noe. Som han prøvde på. Denne historien har jeg hørt gjenfortalt fra noen av de som sto i køen. Mamma sa nei, og da Sigbjørn skrek videre at han ville ha og jeg skrek i vilden sky siden han skrek, fortelles det, forlot mamma handlevogna ved kassa og med en unge under hver arm gikk hun heim. Så når jeg i dag prøver meg og  noen sier Samvirkelaget er meldinga klar.
17 mai er en annen klar melding ut. Det var17. mai feiring i Boltås. Tradisjonen tro skulle man spise is og pølser i massevis, vel i alle fall så mye som foreldrene hadde satt som mål. En av elevene var ikke fornøyd med målet på hvor mye pølser og is han kunne spise, og han gikk høgmælt ut mot moren og krevde mer. Da sa mora: hvis du trur at æ sei ja og gir etter for maset ditt berre fordi det er mange som hører, da kjenner du ikke mor di.

Dagen etter
Ja, så gikk det som det gjerne pleier gå. Jeg forlot frokosten ikke-mett, og mens vi kjørte til Fredensborg, måtte vi ta et stopp, for jeg var sulten. Så satt jeg på en veikro og spiste havregrøt mens jeg tenkte på den bugnende bufeen på hotell Svendborg.

domantrener

Når det gjelder bananer har jeg ingen sjølkontroll, dessverre-

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar