lørdag 22. desember 2018

Kanskje ikke så dumt å leie en kamel til kilden?

«Jeg kan leie en kamel til kilden, men ikke tvinge den til å drikke», var en til dels syrlig kommentar fra min sidemann da jeg ikke orket å ta rosenrot-pillen. I tillegg til at dette er et forvrengt ordtak, tror jeg, så inneholder den en minst én fakta feil. Jeg tviler på at min sidemann får leid noen kamel til kilden, og jeg nekter å forholde meg til noe annet enn det konkrete innholdet i talemåten. Hvordan ville det bli om noen tolket ting fritt? Nei, holde seg til skriften – det er mitt grunnsyn. Derfor tar jeg ikke til meg den irettesettelsen som tydelig er ment å ligge i utsagnet.

Det er et brennbart område, dette med å tolke fritt. Når man får en lov, får man også forskrifter og merknader, og da skulle man forvente at det ikke var plass til tolkninger. Et lovverk med dets grundige gjennomgang danner rammen for myndighetsutøvelse. Man skulle tro alle hull da var tettet. Likevel ser man sak etter sak havne i domstolene, og noen saker gir presedens på feltet.

Setter man dette opp mot det lovverket jeg fikk slengt i øynene i morges om at man kunne leie en kamel til kilden, men ikke tvinge den til å drikke – ja, hva kam man si. Akkurat nå fikk jeg en ny kommentar slengt fra min høyre side: Det der går under regler og forordninger i hverdagen. Merkelig så gjennomregistrert ens hverdag er ned til detaljområdet på rosenrot man bør ta.

Er dette riktig? Er ens hverdag så gjennomregulert?
Google bekrefter at dette ikke er noe nytt.
Bjarkøyretten og Bjarkøyloven traff jeg på første søk som en av de eldste i Norden. Jepp!! Tenkte jeg. Der fikk de seg en på kjeften, de som trodde at området nord for Polarsirkelen var utafor moral og etikk. Jepp!!! Nord-Norge i førersetet! Så viste det seg – nå som ellers – at man ikke skal dømme noe etter heading. Denne loven regulerte virksomheten i birk - handelsplasser – i Norden. Og Nidaros og Bergen er nevnt som eksempler. Dette hadde ikke annet med Nord-Norge å gjøre enn at vi leverte fisk og skinn der. Som i dag! Man kan nesten ikke levere fisk i Nord-Norge etter at myndighetene ga bort fiskekvotene våre. Nå kan det neste være det samme. Nå slår de sammen Finnmark og Troms uten å ta hensyn til verken folkeavstemming eller vår spesielle historie.

Neste mann er Magnus Lagabøter som i 1274-76 spøtte i hop et lovverk for hele landet. Ett for by og ett for land. Han fant det nok riktig å differensiere her, luringen, mellom by og land. Senere prøvde AP å slå politisk mynt på dette og gå imot Magnus Lagabøter med slagordet «By og land hand i hand». Faktisk var dette lovverket omtalt i Sylfest Lomheim sin bok «Språkreisa – norsk gjennom to tusen år.» Det jeg mener å huske er at dette var en banebrytende lov da den blant annet ga kvinner arverett, dog fikk de halv arv. Det betydde at de arvet, men halvparten av brødrene fikk. Det er jammen mer enn nok. Synd dette ble tatt ut av videre lovgjennomgang.

Dette var en handlekraftig sak på flere felt, blant annet gjaldt det almisser. Den som stjal mat av sult, skulle ikke straffes, men dersom en frisk og mett mann stjal, skulle han bankes opp og settes i arbeid.

Nå lurer jeg på om museinvasjonen her i huset har lest Magnus Lagabøters Norske Lov og mener seg beskyttet under almissedelen. To av de tre vi har tatt har vært noen feite jævler som nesten ikke klarte gå og som nesten ikke så ut til å mangle mat. De syntes mer å høre til dem som skulle rundjules og så settes i arbeid. Akkurat det er litt vanskelig – å finne arbeid til to feite vånd. Nå har det vært musestille bokstavelig talt her i flere dager, og jeg lurer på om de planlegger noe der ute. I går spaserte en jævel bedagelig sakte rundt bilen.

Tilbake til loven. Neste gang noen mener å bøte på lovlydigheten i Norge er når de der Christian-erne i Danmark gjør dette. I 1604 fikk vi Christian IVs norske lov. Neste Christian i rekken opphevet denne 83 år senere, og vi fikk Christian Vs norske lov. Skal si de var ute og svingte seg, disse Christian-ene der i Danmark.

Så må man ikke glemme grunnloven. Ifølge den samme Sylfest Lomheim var det tvilsomt om man kunne si sånn generelt at de 112 brave norske menn som hamret den, var norsk. Tre fjerdedeler var danske, tyske og nederlandske tredjegenerasjons innvandrere. En var i alle fall skikkelig norsk og hadde et -sen navn. Han kunne ikke skrive. Dersom noen er uenig i dette, kontakt språkfolka direkte.

Så følger vi Moseloven også her i landet. De ti bud er en del av denne. Tora kaller jødene den.

Nå er jeg siden jeg parkerte rullestolen blitt svært lovlydig. I 1970 åra fikk man forbud mot rullebrett, og definerte rullebrett som noe av tre. metall eller plast med hjul beregnet til å kjøre med. Her er gutten som følger loven – hvis man da ikke kan definere ATV og bil inn her.

Ellers har man Murphys lover, kardemommeloven., janteloven, Parkinsons lov og ikke minst Ole Brumms lov.

Sånn oppsummert må jeg si at denne bloggen følger Ole Brumms lov. DET VAR KLOKT NÅR DET VAR INNI HODET MITT, MEN SÅ SKJEDDE DET NOE PÅ VEIEN UT.

God jul!

domantrener
Nå har jeg ikke fått med all regelverk i EU, EØS og Schengen utsetter oss for. Heller ikke har jeg omtalt konfliktfylte etniske lover. Det er jul, og nå skal man være godslig.

Konklusjonen må bli at jeg heretter forholder meg til sofaloven om rosenrot og kamel. Dette er tross alt en forståelig og praktisk lov.

7 kommentarer:

 1. Trenger du et lån for å finansiere prosjektet ditt eller utvide virksomheten din?
  Vi er investorer som gir ut lån på 1,9% rente, hvis interessert vennligst send oss din prosjektplan via e-post til: alas_loanfirm@outlook.com eller whatsapp-+1 (859-594-2902)

  SvarSlett
 2. HAKA INVESTORIKS

  Tere härra ja proua Kristuses!!! Jumal õnnistagu sind
  Oleme kristlik organisatsioon koos teiste Euroopa riikidega kogukondade teenuste parandamiseks ja tugevdamiseks; rahastada kasulikke solidaarsuse eesmärke 112 riigis, sealhulgas teie riik on selle projekti osa. Programm on suunatud kõigi kategooriate haavatavatele inimestele, projektijuhtidele: toiduainete insenerid, käsitöölised, õppejuhid, ilu- ja valmisrõivad - restoranid - aianduskeskus - lemmikloomapood - tervishoiutöötajad, ettevõtja juht, parlamendiliige, kasvatajad, minister , lastehoid, vallavolikogu liikmed jne... Ja sel aastal antakse auhindu piiratud arvule. Vastavalt selle organisatsiooni juhistele koostöös Société Nord-Françaisega.

  Palun täitke projekti andmed:
  Nimisõnad: …………………
  Eesnimed: ……………
  Isikliku elukoha kodune aadress:………
  Sünniaeg ja sünnikoht :……………
  Linn: ……………
  Riik : ……………
  Postiindeks :…………
  Lauatelefon/mobiiltelefon: ………… /………
  Amet: …………
  kui palju solidaarsusfond:…………… €
  Investeerimisprojekt…………

  Teie faili koostamiseks vajame:
  - Teie isikutunnistus või pass või kehtiv sünnitunnistus
  - Väike ID-pilt.

  Proua Kathy Szeliga
  E-post: comiteaidesociale@gmail.com
  Südamlikult

  SvarSlett
 3. laenupakkumine tõsiste ja ausate isikute vahel 72 tunni jooksul

  Lihtne, kiire simulatsioon ja põhimõtteliselt kohene reageerimine.

  - Saatke meile e-posti teel: genereusedeveloppement@gmail.com

  Lõpetanud sel aastal oma ristiteed ja unistuste katsumused, saa rahastust aastal
  turvaliselt ja kiirkorras alates 1000€ saad tagasi maksta 3 aastaga maksimaalselt 25 aastat.
  Pakume teie vajadustele kõiki laenutüüpe:

  + uue auto ost;
  + Kinnisvaralaen, kinnisvaralaen
  + Arhitekt, insener, ehitus;
  + Teie interjööri sisustamine;
  + Taotlege tarbijakrediiti;
  + reisi rahastamine;
  + Elekter ja gaas, Internet ja mobiiltelefonid;
  + Kindlustus, kolimine, rahandus, Selectra;
  + Lasteõpe;
  + oma maksude rahastamine;
  + uusaasta rahastus
  + Ja palju muud; kõik on võimalik.

  Kui teie krediiditaotlus on esitatud, analüüsib seda otse meie meeskonna professionaal.
  Seega saate põhimõttelise vastuse esimesel võimalusel enne lõpliku lepingu allkirjastamist.

  Palun kirjutage meile oma isiklike laenude kohta

  E-post: genereusedeveloppement@gmail.com

  Krediit teie teenustele 24/24 tundi.

  SvarSlett
 4. Juridisk administrator

  Hei Mr/Fru,
  Jeg er Iva Birgitte som bor i Europa, i lang tid har jeg levd i en stormfull situasjon, jeg vil få eiendommen min til å oppføre seg. Jeg har en formue i Den franske republikk som jeg ønsker å stille til din disposisjon for å gjøre deg i stand til å utføre arbeid av god vilje. Hvis jeg valgte å sette meg selv på denne kunngjøringssiden, er det fordi jeg vil at det skal gjøres uten frykt på grunn av mine tidligere aktiviteter. Jeg kontakter deg i dag slik at du godtar å fungere som juridisk administrator (begunstiget) og å gjennomføre et handlingsprogram enten en stiftelse eller en NGO for å hjelpe eldre og barn i vanskelige situasjoner.
  Jeg har de offisielle og juridiske dokumentene vedr. For å være ærlig med deg, var det under en liten spasertur i mine tapte øyeblikk på Internett at jeg kom over adressen din. Det var her jeg bestemte meg for å kontakte deg og fortelle deg om prosjektet mitt. Jeg beklager at jeg ikke ble kjent med deg nok før jeg snakket med deg; det er viktig at vi etablerer et tillitsgrunnlag mellom deg og meg for å gjennomføre dette tilbudet. Ønsker du å hjelpe meg i denne saken, svar meg på eposten: birgitteiva@gmail.com
  Motta min oppriktige hilsen.

  SvarSlett
 5. Paskolų pasiūlymas tarp asmenų El. paštas: carolinelina90@gmail.com

  Turiu kapitalą, kuris bus naudojamas individualioms trumpalaikėms ir ilgalaikėms paskoloms nuo 5000 USD kiekvienam rimtam asmeniui, kuris nori šios paskolos. 2% palūkanų per metus priklausomai nuo pasiskolintos sumos, nes kaip fizinis asmuo nenoriu pažeisti lupikavimo įstatymo. Priklausomai nuo pasiskolintos sumos, galite grąžinti per 3 metus, daugiausiai 25 metams. jūs turite pamatyti mėnesinius mokėjimus.

  * Privatus kreditas užsieniečiams, turintiems leidimą gyventi L
  * Privatus kreditas keliaujantiems į darbą ir atgal (G leidimas)
  * Privatus kreditas užsieniečiams, turintiems leidimą gyventi B
  * Privatus kreditas priklauso nuo jūsų leidimo gyventi
  * Kreditas vietos valdžios institucijoms,
  * Kreditas kitiems viešosios teisės juridiniams asmenims,
  * Kreditas ne pelno privatinės teisės organizacijoms,
  * Kreditas privatinės teisės juridiniams asmenims, atsakingiems už viešosios paslaugos valdymą,
  * Kreditas kolektyvinio intereso kooperatinėms bendrovėms.

  Prašau tik patvirtinto ranka rašyto skolos patvirtinimo ir pateikti kai kuriuos dokumentus.

  Jums buvo uždrausta dirbti banke ir jūs nepritariate bankams arba, dar geriau, turite projektą ir jums reikia finansavimo, blogo kredito ar pinigų sąskaitoms apmokėti, pinigų investuoti į įmones.
  Taigi, jei jums reikia kredito, nedvejodami susisiekite su manimi dėl daugiau informacijos apie mano sąlygas.
  Susisiekite su manimi tiesiogiai adresu:

  paštas: carolinelina90@gmail.com

  PS: nerimti žmonės susilaiko

  SvarSlett
 6. Пропозиція кредитів між фізичними особами. Електронна пошта: carolinelina90@gmail.com

  У мене є капітал, який буде використано для надання індивідуальних короткострокових і довгострокових позик у розмірі від 5000 доларів будь-якій серйозній людині, яка бажає цю позику. 2% відсотків на рік залежно від позиченої суми, тому що як фізична особа я не хочу порушувати закон про лихварство. Залежно від суми позики, ви можете повернути через 3 роки, максимум 25 років. Ви можете бачити щомісячні платежі.

  * Приватний кредит для іноземців з ВНЖ L
  * Приватний кредит для транскордонних пасажирів (дозвіл G)
  * Приватний кредит для іноземців з ВНЖ B
  * Приватний кредит залежить від вашого дозволу на проживання
  * Кредит для місцевої влади,
  * Кредит для інших юридичних осіб публічного права,
  * Кредит для некомерційних організацій приватного права,
  * Кредит для юридичних осіб приватного права, відповідальних за управління державними послугами,
  * Кредит для кооперативів колективного інтересу.

  Прошу тільки завірену від руки розписку про борг, а також надати деякі документи.

  Вам заборонили доступ до банку, і ви не в силі з банками, або, що ще краще, ви маєте проект і потребуєте фінансування, поганої кредитної історії або грошей для оплати рахунків, грошей для інвестицій у компанії.
  Тому, якщо вам потрібен кредит, не соромтеся зв’язатися зі мною для отримання додаткової інформації на моїх умовах.
  Будь ласка, зв'яжіться зі мною безпосередньо за адресою:

  Електронна адреса: carolinelina90@gmail.com

  PS: несерйозні люди утримуються
  Propozytsiya kredytiv mizh fizychnymy osobamy. Elektronna poshta: carolinelina90@gmail.com

  SvarSlett
 7. Allier Saint-Pierre-Laval 03250 Adresa: 245-117 rue Aristide Briand Daniella DRŽAVA FRANCUSKA
  42620 Saint-Martin-d'Estréaux Loire Adresa: RUE 73 Pont Mortain Pariz DRŽAVA FRANCUSKA


  Zahtjev za zajam: koraci, uvjeti i primjer pisma gđe. Cecile Gulino

  Pozdrav gospođo, gospodine, gospođice, svjedočanstvo o ponudama zajmova pojedincima nakon usluge koju mi ​​je pružila gđa Ginette Veillette kada sam tražio novčani zajam, vi koji ste u potrebi, ne tražite dalje svoje financiranje kako biste bili zadovoljni , jamstvo, budite iskreni i ozbiljni, evo njegove e-pošte: ( cecilegulino@gmail.com ), našao sam osmijehe na usnama zajma od 25.000 dolara i troje mojih kolega koje sam također imao:

  % g. Gustavo Muelas koji je primio svoj osobni zajam;
  % Marie Bregeaud je dobila svoj stambeni zajam – zajam za početak školske godine;
  % Nusreta Mrkulić koja je također dobila Investicijski kredit – kredit za automobil;

  Za financiranje nekretninskog projekta, kupnju vozila, putovanje ili kupnju robe široke potrošnje najčešće se koriste krediti. Kako biste povećali svoje šanse za dobivanje kredita, ključno je dobro pripremiti zahtjev za kredit. Otkrijte njegov potpuni vodič za podnošenje zahtjeva za kredit, popratne dokumente koje je potrebno dostaviti, koji su rokovi: nudi zajmove po APR-u (godišnja efektivna godišnja stopa) od 2% tijekom 3 do maksimalno 25 godina, ovisno o posuđenom iznosu...

  Kontaktirajte putem e-pošte: cecilegulino@gmail.com za više informacija; U kojoj god zemlji bili, bit ćete zadovoljni.

  PS: Širite poruku kako biste pomogli potrebitima.

  SvarSlett