tirsdag 25. desember 2018

Samiske sofagutter og gjøkalven

Alle valg har sine fordeler og ulemper, det er i alle fall min erfaring – livserfaring.

Jeg har valgt å slutte meg til gruppen «samiske sofagutter». Det er vi som er kommet til den alder at vi burde forlate gutterommet for lengst, men i stedet velger å bli heime mens en gammel mor kokker og steller for en. Vi er ganske mange, så mange at vi burde hatt en forening: Samiske Sofagutters Forening. Da ville vi kunne søke støtte til diverse. Akkurat nu kan jeg ikke helt se til hva. Felles aktiviteter er umulig, for samiske sofagutter forlater ikke servicen i heimen. Men jeg antar at ideer ville dukke opp, for samiske sofagutter er kreative. Vi har tross alt god tid til å spekulere på ting her vi sitter vel fornøyd, velstelt og velmatet uten at det har krevd for mye av våres tid.

Ulempen med dette er åpenbar. Siden vi aldri forlater heimens gutterom og sofaen foran TV-en, opplever v i heller ikke gjensynets glede når vi kommer heim – den som består blant annet av at man slakter gjøkalven slik som Bibelen forteller om i den fortapte sønns heimkomst. Tvert om må vi spise gjøkalvrestene etter at den fortapte sønn igjen er dratt ut på nye eventyr.

Det passer perfekt her i huset. Når de andre kommer heim, slaktes gjøkalven. Det blir mat vele vore, og tro ikke at den heimkomne sønn spiser restene dagen etter. Neida, det slaktes en ny gjøkalv hver dag.

Mamma ble intervjuet av Harstad Tidende om hva vi her i huset skulle spise til jul. De siterte trofast det hun sa om julaften: Grøt på formiddagen og ribbe til middag. De spurte også om hva vi spiste 1. juledag, men det svaret siterte de ikke. Hun sa nemlig at vi grov i skapene og fant oss noe å gnage på. Aner ikke hvorfor de unnlot å fortelle sannheten. Vi har nemlig nå spist en sein frokost der hovedingrediensene var rester etter gjøkalver. Dette vil gjenta seg til middag og kvelds her i huset pluss til morgendagens nødvendige påfyll av mat.

Dette er ulempen med å være samisk sofagutt. Man får aldri en gjøkalv slaktet til seg, men må i flere dager spise gjøkalvrester.

domantrener

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar