lørdag 16. august 2014

Glasshus, bumeranger og språkvansker



Jeg slutter meg akkurat nå til rekken av de utslitte mellom tretti og førti år. Det er mange av oss. Noen NAV’er, men holder oss i gang med ulike aktiviteter som husbygging og fiske og hva som helst. Godt å ha noe å gjøre mens man NAV’er helt utslitt.

Jeg har dessverre ikke den muligheten siden jeg allerede er folkepensjonist og som sådan kan regnes som kronisk, permanent NAV’er. Der kommer det glasshuset igjen som man sitter i og kaster stein. Etter min vurdering må det være tillatt. Den som sitter i et glasshus, kjenner godt situasjonene rundt om i alle glasshus - og hva mer er: man kjenner fundamentet glasshusene er bygd på. Hadde jeg hatt muligheten, skulle jeg nok NAV’et og bygget hus, men nå er det slik at jeg bare NAV’er. Søren heller.

Tilbake til at jeg er helt utslitt. Jeg har for det første hatt kraftige kjør i deler av de to siste dagene, og det vil jeg bare si: den som ikke har opplevd det, vet ikke hvordan det sliter en ut både fysisk og mentalt. Så skal noen kaste stein der, så må de sitte i et lignende glasshus eller som kineserne så klokelig sier: man kan ikke uttale seg om en annens fottøy før man har gått minst en dag i dem.

I går var blåbærlynget hyret inn i spesialfrakt fra utlandet. Vi var nemlig på Riksgrensen og hentet diverse til et bryllup i september.
 Vi returnerte med delvis fullastet bil. I forsetet pappa bak rattet, jeg i redersetet med beina enten på dashbordet som vanlig eller på en kartong Lapin kulta. I baksetet mamma og to andre vin-unger, Sigrid og Solvår. I bagasjerommet diverse fluidum og diverse man mener «Søta bror» (hvorfor i all verden heter det det?) har i billigere variant enn vi her på Apeberget. Jeg har egentlig hørt et par forklaringer på det. En av dem pappas. Som man vet gjorde Sverige svenske av seg under krigen, og kungen skålte med de tyske troppene som toget gjennom der til sitt uinviterte besøk hit til oss på Apeberget. (For så vidt også til rødpølsene på Pannekaka Danmark, men de passerte nok ikke gjennom Sverige). Resultatet var i alle fall at mens vi og rødpølsene underholdt, kledde og fødde våre uinviterte gjester og prøvde å yte dem litt høflig motstand – noe som resulterte i en del uting som bombing, brenning av hus og matmangel, hadde «Søta bror» nok av det søte. Dette er én forklaring. Når så krigen var over, var naturlig nok etterkrigstida ulik på Pannekaka, Apeberget og hos «Søta bror». De siste var de velfødde storebrødrene, og jeg vil anta at lillebror tok igjen på en lillebrorsk måte ved å kalle dem «Søta bror» der de litt ovenpå levde på den andre sida av grensa. Nå viser det seg jo at man i Norge under krigen levde uhyre sunt og folk var friske, mens sukker og hvitt søtt brød ikke var så sunt, men det er en annen sak og var slett ikke en sak i de første etterkrigsår.

Søt digresjon over.
Vi kom oss nå heim med lasten fra «Søta Bror». Nå er slike ting som utnavn gjerne en bumerang som smeller tilbake til en sjøl, og hvis det er fra Norge «Søta bror» betegnelsen kommer, har vi nå fått den tilbake i fleisen. Ringer man for eksempel Norwegian, sitter der en svenske forstår ikke bæra hva en stakkars nordlending sier. Personlig tror jeg dette er noe lignende som mamma og jeg oppvlevde på Regionsykehuset i Trondheim da jeg var vel året. Følgelig husker jeg dessverre ikke det. På den tida var Regionsykehuset i Trondheim berømt – (les beryktet) – og det gikk endel historier om dem. Jeg var mye syk mens vi bodde på Hølonda, og vi var følgelig ofte innom den avdelinga som ble kalt BarnAkutt. Alle de historiene som gikk, gjaldt ikke den avdelinga, og jeg antar mine foreldre følgelig ikke trodde noe på disse historiene. De hadde jo opplevd noe annet.

Men så en frostklar vinterkveld da jeg var vel ett år var pappa og jeg ute og sparket en tur. Vi var på besøk hos Rød’ene, og da vi skulle dra og på tur til sparken glei pappa. Etter sigende skreik jeg en del heimtur, og vel heime på Lærarbustaden viste det seg at jeg skrek hver gang jeg rørte på meg. Det bar til lege. Engan med hatt kjørte (bygdas drosjesjåfør, og navnet Engan med hatt: Vi hadde tre Engan som naboer, og dette var den eldste, drosjesjåføren. Han brukte hatt, og storebror Sigbjørn kalte ham det antagelig for å skille ham fra de andre to), for det var blitt seint på kveld og Sigbjørn sov. Legevakta sendte oss rett på «skaden» som øyeblikkelig hjelp.avdelinga  på Regionsykehuset ble kalt. Dermed havnet vi for første gang på noe annet enn Barn/akutt. Engan med hatt ventet ute mens mamma bar meg inn der - og jeg skrek jo. Vi kom etter hvert inn på røntgen, og da begynte livet. Jeg ble lagt på et bord for røntgen av den ene foten. og foten ble lagt i stilling. Jeg vrælte. Den hyggelig sykepleieren gjorde alle slags kunster for å få meg til å slutte å skrike, klappe foran ansiktet etc uten at det hjalp – annet enn at jeg vrei på meg og foten kom ut av stilling.

Same procedure, foten måtte legges i stilling på nytt, jeg vrælte mer, hun klappet mer, jeg vrei på meg, foten kom ut av stilling, jeg vrælte….

Same procedure. Etter hvert sa sykepleieren at han (jeg) kunne jo skrike sånn. Mamma ville jo ha røntgen tatt fort og foten i ro så hun sa at det bare var å ta røntgenbildet og bli ferdig, hvortil sykepleieren gjentok at han jo ikke kunne skrike sånn. Hvortil mamma høflig, jeg antar meget iskaldt høflig, sliten som hun sikkert var, spurte om det hadde noe å si for røntgenbildet at jeg skreik.  
- ”Selvsagt ikke,” var det arrogante svaret.
- ”Da foreslår æ at æ hold foten i ro og du tar bildet så en i ro og du tar bildet så ungen får kvile,”  sa nordlenningen.
Meir ble det ikke sagt dem imellom på en stund. Bildet ble tatt uten et ord. Litt senere kom en lege inn, gipset foten min uten å verdige oss et ord og gikk. Historien forteller så videre at straks foten var gipset ,og jeg antar jeg fått hadde smertestillende, sovnet jeg som en stein i skinnnposen. Så skulle formalia tas, og det viste seg at det var selvsamme sykepleier som kom med papirene som jeg antatt blant annet skulle til daværende trygdekontoret. Det skar seg fra første øyeblikk. Sykepleieren forsto ikke et ord av det mamma sa som svar på de spørsmåla hun stilte så det ble en same procedure med:
- ”Unnskyld, æ skønt itj. Dåkk kuinn it snakk litt klarar?”
Noe mamma visstnok prøvde to ganger uten at hun ble forstått. Da sprakk etter sigende nordlendingen. Hun kasta et blikk på meg som sov søtt og tenkte at hun hadde all verdens tid nå. Følgelig begynte hun stave svaret bokstav for bokstav mens hun bøyde seg over bordet og pekte på linja sykepleieren skulle skrive. Dette er jo en lærer som er vant med å lese opp ned hos elever. Forsørger var et spørsmål. Hun stavet seg gjennom pappas navn: P. Har du det? Ok. E. Har du det? Bra. R. Har du det? Ok. Neste ord: S. Har du det? Og slik stavet hun seg gjennom alle opplysningene og hørte ikke at sykepleieren sa det ikke var behov for å stave.  
Ting tar tid og jeg antar dette tok tid.

Ute i bilen holdt Engan med hatt stand og hadde varm bil når mamma og jeg kom ut fra Skaden. Hun la sovende meg ned i baksetet, satte seg ved siden av meg og begynte å gråte. Da sa sindige Engan med hatt:
- ”Du ska bare gråte, fru Skåden. Æ har kjørt folk hit som har temt og skodd unghesta, og de har kommet ut derifra og grått.”

Det er egentlig en masse flere historier, men jeg fikk munnbind og beskjed om at det holdt med en.

Nå vet jeg ikke helt hvordan dette henger sammen med utslitt og glasshus. Ting skal jo liksom henge litt sammen, men jeg får se på dette som en digresjon om å ikke bli forstått, og jeg lurer jo på om noen av svenskene iblant ikke forstår på ert. Sykepleieren gjorde det nok rein faenskap.

Men i alle fall er det glasshus når jeg sier at jeg blir helt utslitt av kjør, og den som ikke har sittet i det glasshuset, har ingen uttalerett. I dag var planen å dra til Harstad for å hente bestilte lefser til selvsamme bryllup. Så ombestemte lefsene seg og kommer til Tjeldsundbrua mandag, men da hadde vi allerede samlet opp Harstad-ærend, så mamma ville dra likevel i dag. Jeg, - dum som jeg er, eller slu som jeg er, alt ettersom - insisterte på å slenge meg med, så følgelig dro mamma, Anka og jeg og maste oss rundt fra ærend til ærend. Ut av bilen, utføre et ærend (mas) inn i bilen til neste ærend, ut av bilen (mas) inn til et ærend….  sett gjentakingstegn en del ganger, mens jeg tenkte på at jeg nå kunne ha ligget i stor ro på ABR og lyttet til god Mozart-musikk eller en god lydbok. Det eneste lyspunktet var den ørlille softisen jeg klarte pistre meg til, jeg som skal ha lite sukker og som attpå til hadde kjør.

Enhver får sjøl dømme mellom dum kontra slu.

Forresten skjedde det noe artig et sted, men sensuren fra Anka og mamma er total om det.

I morgen, om ting blir som planlagt, ATV’er (NAV’er?) vi til Liakollen.

domantrener

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar