fredag 11. mars 2016

Påstand: Heldigvis kan man ikke...

 «Heldigvis kan man ikke manipulere været.» «Heldigvis er det noe vi mennesker ikke kan kontrollere.» Dette og lignende utsagn kan man høre her og der om været, og hører man det ofte nok, blir det en sannhet. Akkurat dette er litt nifst, dette at påstander som gjentas og gjentas blir en sannhet. Gjenta lenge nok, ofte nok, i ulike variasjoner og alle mulige settinger påstanden om at f.eks. jøder er skyld i et lands krise, økonomi, hva som helst. Til slutt blir det en sannhet.

Dette er skremmende, og i blant pleier jeg tenke når hører slike sannheter; Påstand. Påstand. En påstand: Nordlendinger er umoralske, hva nå enn umoral er. Samer er drikkfeldige. Den påstanden er hardnakket selv om forskning viser et annet bilde. Slik kan det fortsettes.

Faktisk tenker jeg i blant at det skulle være artig å starte en påstand og se hva som skjer. Men så er saken at jeg ikke kommer på en eneste påstand jeg kunne prøve å markedsføre. Påstanden skal ikke inneholde en sannhet. Jeg tar i mot tips på en god påstand.

Tilbake til tråden om og påstanden om at man ikke kan manipulere været. Visst kan man det, og her tenker jeg faktisk ikke på de menneskeskapte værforandringene man ser i dag. De som er kommet av uforsiktig bruk av miljøet rundt om på kloden vår. Selv om dette faktisk er med på å underbygge at det er en påstand å ikke en sannhet at mennesket ikke kan manipulere været.
Jeg tenker på de manipulasjonene man kan gjøre av tankens kraft. Den noaider, sjamaner og andre har gjort i generasjoner eller så langt tilbake i tid som man har dokumentasjon for. Her viser jeg bare til Regine Normanns fortellinger fra Vesterålen, Kåven og andre noaider.

Men en sak har jeg spesifikt i minne. En nålevende sjaman satt på Gardermoen og skulle heim nordover, og siden han sjøl har fortalt historien, kan jeg vel si at det var Eirik Myrhaug som ventet på at tåka over Gardermoen skulle lette såpass at flyet kunne ta av. Nå er det fare for at jeg gjengir deler av historien feil, men essensen er at han organiserte de som satt og ventet til en felles tankeinnsats om at tåka skulle lette. Noe den gjorde og flyet nordover tok av. Jeg har faktisk hørt denne historien av en av dem som ventet sammen med Eirik Myrhaug.

Og her kommer jeg endelig til bloggens hovedpoeng som er dette med å endre været. Jeg har tenkt og tenkt på været rundt meg og at jeg skulle få en uke i sol her ved Ørredfiskeriet. Så får man se. I morges lå tåka over vannet noe som skulle være et godt tegn for det var en lett og myk tåke ikke en som tung våt ull. Hvis dette betyr værendring skal jeg signere bloggene har med

sol-isten.

Men foreløpig er det

domantrener

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar