lørdag 27. desember 2014

Da forlater vi det som var basen vår i åtte dager

Nu sitter vi og har spist nest siste frokost her på verandaen under skråtaket. Rett nedenfor ruller Adriaterhavet friskt. Det har blåst i natt. Men verandaen er i vindly. For å bruke språket til Janet Doman stimuleres alle våre pathways into the brain. Auditivt og visuelt – vi hører og ser havet. Lukt, vi nesten kjenner lukten av den – og husets nypressede appelsinjuice fra egen hage både lukter og smaker og tirrer følgelig ikke de sansene, de pathways into the brain. Det blåser tydeligvis nede ved havet, men det som når oss her på verandaen er en mild solvind – og den fullfører sansestimuleringa, den taktile pathway.

Noen av oss blogger og noen leser gjennom manus på neste bok vi skal utgi: Just Qvigstads Lappiske ordbok fra Kaldfjord og Vesterålen. Noen biler kjører forbi, de legger seg inn i rullinga fra havet.
Vi har altså bestemt oss for å snu i morgen slik at jeg får de dagene i Tirana jeg har ordet om. Demokratiet fungerer. Mindretallets ønsker blir også hørt. Snu og snu, forresten. Tirana ligger nord for oss. Siden vi skal returnere via den indre veien – vi kom hit via kystveien – må vi først kjøre mot sør, så mot øst, før vi kan heade nordover.  Vi beregner to dager på turen og vil kjøre bare på dagtid.
Nå har vi bare et problem her, en utfordring, og det er den totale prisen på hotellet. Vi har altså bodd tre personer og hatt frokost hver dag. Vi har fått appelsiner i fleng, oliven og olivenolje, julemiddag og har to ganger fått vasket klær. Egentlig hadde vi beregnet å bare «skylle opp» ved behov. Klærne i bagasjen er av typen «lette å skylle opp». Men så tilbød altså vertskapet seg til å vaske klær – og vi fant ingen måter å si nei på. Så vi takket ja.

Vi har altså bare ett problem – regninga som ikke inneholder alt vi har fått i tillegg, og som i følge hertingene er så liten at de føler det er flaut. Samtidig kan man ikke betale ekstra, føler vi. Så hva nå, lille mann, for å låne Hans Falladas boktittel. Vi har drøftet om vi kan sende en tusen takk for oss – gave fra Norge? Eventuelt hva?

domantrener

Det er kveld, og vi skal pakke. Vi har vært ute og har for siste gang klatret opp vindeltrappa og steintrappa. Bilen er tanket på naboens bensinstasjon, han sjakkspillende typen. Jeg kjøpte 10 pakker Malboro, gave, for å ta med heim, og han la i posen en pakke kaker og juice on the house. Kakene ligner spekulasi – internasjonal mat, vi fikk det hos den lille runde mannen, Lee Kaltenbahch, oppe i fjellene nord i USA. Hans bestemors oppskrift. Han hadde laget dem sjøl, sa han. Så også her antar jeg. Laget sjøl. Derfra dro vi til sentrum og spiste middag på samme sted der vi spiste den dagen vi kom hit til Himare.


Pappa har hevet fram koffertene, så her bærer det løs.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar