onsdag 31. mars 2010

hare, trakt, sort, konge, raid

Siverts fem ord:

hare, trakt, sort, konge, raid

I Hareland var det landesorg. Alle hadde kledd seg i sort. Det var meget sjelden at så skjedde, faktisk så sjeldent at det aldri før hadde skjedd. Vanligvis kledde man seg i hvitt eller gråmelert. I Hareland var man tilhenger av uniformert klesdrakt. Det var så praktisk på alle vis når alle var likt kledd. Ikke noe oppsnobbing av klesdrakt, og ikke noen nedsnobbing heller. Sort og gråmelert var tingen. Sånn var det bare.

Men nå var hele landet kledd i sort for aller første gang. Kong Hare hadde kalt sammen sine beste menn - sine beste harer, mener jeg selvsagt, til en drøfting av situasjonen. Det sortpelsede rådet var nå samlet hos Kong Hare. Alle så alvorlige ut. Sorgtunge. Kong Hare innledet: Som dere alle vet har vi harer en utmerket pels, gode øyne, en perfekt snute, raske poter og raske sanser på alle vis, han sukket, med unntak av hørselen som nesten er for god. Den tar inn alt rundt oss, også det vi ikke trenger høre. Og som dere vet har dette nå ført til en massemassakre i våre rekker. Flere av våre utmerkede borgere er falt som ofre for en snikende fiende vi ikke hører. Våre ører er som menneskenes høreapparat. De tar inn alt uten unntak. Vi trenger å kunne zoome inn hørselen på enkelte ting. Derfor er dere, mine beste og klokeste harer, her i dag. Sammen må vi finne en løsning på dette. Hvis ikke, er det exit oss. Kong Hare sukket. Han hadde ingen løsning sjøl, og han trodde egentlig ikke at de andre hadde det heller. Men det kunne ikke stå uprøvd.

Rådet løste seg opp og forlot for sine tenkebokser. For måneder. Ingen løsning. Hare etter hare falt for fienden.

Som alle land og grupper hadde også Hareland sine originaler som gikk sine egne veier. Ikke fordi de ikke ville gå andres veier, de gjorde det iblant, og iblant gikk de sine egne veier. Nå begynte de å jobbe med hvordan å beskytte seg mot den økende faren fra fienden. De visste de måtte ut for å skaffe seg mat iblant, og da trengte de beskyttelse. De trengte en hørsel som zoomet. Etter mange forsøk endte de opp med en trakt festet til ørene. Trakten gjorde at de tok inn lyder i sektorer, og vendte de på hodet, kunne de ta inn sektor for sektor. Slik kom en av dem en dag til å høre at fienden planla et nytt raid.

Raskt spredte dette seg i landet, og på et knips var alle innbyggere utstyrt med store trakter.

Generasjoner gikk og generasjoner kom. Trakten grodde fast i ørene. Derfor har man i Hareland i dag store ører, og man kler seg heller ikke i sort.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar